Ing. Michaela Kosová, Ph.D.

Pracovní skupina: mléko a mikrobiologie

Pedagogické aktivity:

  • Hygiena a sanitace potravinářských výrob
  • Laboratoř oboru
  • Technologický projekt
  • Technologie potravin (seminář)

Oblasti výzkumu:

  • Antimikrobiální aktivita bakterií mléčného kvašení (BMK)
  • Detekce a charakteristika antimikrobiálně aktivních látek produkovaných BMK
  • Kosmetická mikrobiologie

Vzdělání a zkušenosti:

  • 2006 – 2011 VŠCHT Praha, Technologie mléka a tuků
  • 2011 – (neukončeno) PGS, VŠCHT Praha, Technologie potravin

Zaměstnání:

  • 2011 – dosud VŠCHT Praha, Ústav mléka, tuků a kosmetiky, odborný pracovník

Zahraniční pobyt:

  • 2012 – CERELA-CONICET (Centro de Referencia para Lactobacilos), Tucumán, Argentina

Nejvýznamnější publikace od r. 2014:

  • Kosová M., Hrádková I., Mátlová V., Kadlec D., Šmidrkal J., Filip V.: Antimicrobial effect of 4-hydroxybenzoic acid ester with glycerol. J. Clin. Pharm. Ther., doi: 10.1111/jcpt.12285 (2015).
  • Sedláčková P., Horáčková Š., Tiange Shi, Kosová M., Plocková M.: Two different methods for screening of bile salt hydrolase activity in Lactobacillus strains. Czech J. Food Sci. 33, 13-18 (2015).
  • Složilová I., Purkrtová S., Kosová M., Mihulová M., Šviráková E., Demnerová K.: Antilisterial activity of lactic acid bacteria against Listeria monocytogenes strains originating from different sources. Czech J. Food Sci. 32, 145-151 (2014).