
Zveme vás na tradiční seminář o tenzidech a detergentech, který propojuje odborné poznatky s praxí. Dozvíte se novinky z oblasti výzkumu, vývoje i legislativy a získáte inspiraci pro udržitelnější řešení v průmyslu i každodenním životě.
Letošní seminář se uskuteční:
5. - 7.11. 2025, Hotel SKI, Nové Město na Moravě
ODBORNÍ GARANTI
- prof. Ing. Jan Šmidrkal, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- doc.Ing. Tomáš Mikysek, Ph.D., Univerzita Pardubice
Bližší informace a pokyny najdete zde a na www semináře, kde je k dispozici on-line přihláška
Kvůli požadavkům hotelu na ubytování, je nutné se přihlásit do 5.10.2025

V květnu a červnu letošního roku jsme v laboratořích ústavu v rámci projektu Poznej vědu v akci přivítali studentky a studenty středních škol. Během praktické laboratorní úlohy "Jak smíchat nemísitelné: Tajemství emulzí a rostlinných olejů" si studenti vyzkoušeli moderní experimenty, přístrojové metody a zjistili, jak vypadá práce ve skutečné vědecké laboratoři.
V tomto laboratorním projektu se studenti seznámili se základními chemickými i fyzikální mi vlastnost různých druhů olejů. Pomocí tenkovrstvé chromatografie a vizualizací pomocí fosfomolybdenové kyseliny identifikovali základní složky olejů, spektrofotometricky určí obsah pigmentů, karotenoidů a feofytinů a naučili se hodnotit kvalitu a čerstvost olejů prostřednictvím stanovení čísla kyselosti. Prakticky si vyzkoušeli přípravu stabilní emulze z oleje, vody a vaječného žloutku pomocí emulgačního míchadla a seznámili se tak s funkcí emulgátorů.

ve čtvrtek 18. 9. se uskutečnila přednáška Dr. M.P. Agbagy a Prof. R.E. Andersona z Departments of Cell Biology & Ophthalmology, Oklahoma University, USA na téma NOVEL APPROACHES TO MAINTAIN VISION THROUGH DIETARY VERY LONG CHAIN POLYUNSATURATED FATTY ACIDS.
Vědecké zaměření Dr. Agbagy a prof. Andersona je na pomezí analytické chemie, biochemie, fyziologie a oftalomologie. Doc. Kyselka s nimi úzce spolupracuje na výzkumu způsobů léčby a prevence závažných onemocnění sítnice jako jsou „Acute Macular Degeneration“ či Stargardtova makulární dystrofie.

Neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice úspěšně využívá pro výživu nedonošených dětí humánní fortifikátor mateřského mléka jehož technologie výroby byla vyvinuta na našem ústavu s finanční podporou MADETA a.s.
Informace v reportáži Českého rozhlasu.

Rektor VŠCHT jmenoval od 1.9. 2025 doc. Ing. Ivetu Klojdovou, Ph.D. novou vedoucí ústavu mléka, tuků a kosmetiky.
Doc. Ing. Iveta Klojdová, Ph.D. absolvovala v roce 2015 na VŠCHT magisterský studijní program Technologie potravin a v roce 2019 doktorský studijní program Chemie a technologie potravim, kdy obhájila doktorskou dizertační práci na téma „Příprava a vlastnosti vícečetných emulzí v mléčných výrobcích”. Od roku 2020 pak působila v Citylab Praha, dále v Laboratoři pro komplexní výzkum nových biomarkerů, ÚLBLD, 1. LF UK a VFN Praha a od roku 2022 ve Vědeckém centrum DRIFT-FOOD, FAPPZ, ČZU. V roce 2024 se pak habilitovala v oboru Potraviny a výživa člověka na FAPPZ ČZU.

Na našem ústavu mléka, tuků a kosmetiky si studenti středních škol sami připravili s pro vedením dr. Berčíkové a Ing. Sasínové vlastní pleťový krém a otestovali jeho hydratační účinky!

Ing. Monika Šupolíková obdržela cenu Kosmetologické společnosti ČR za diplomovou práci v roce 2025 na téma: Fyzikální stabilita emulzí při použití obnovitelných surovin.
Blahopřejeme!

Prof. Pavel Jelen od roku 1973 do roku 2006 působil aktivně na University of Alberta v Edmontonu, od roku 1984 jako řádný profesor. Za svou kariéru byl hostujícím profesorem na univerzitách na Novém Zélandu, ve Švýcarsku, Japonsku či Nepálu, výzkumy prováděl též v Austrálii, Norsku nebo Německu.Jako významný mlékárenský odborník aktivně působí v Mezinárodní mlékárenské federaci (IDF). Od roku 1990 do roku 2016 byl šéfredaktorem (a zakladatelem) prestižního časopisu International Dairy Journal. Za tyto činnosti byl odměněn v roce 2016 jako první Čech (a druhý Kanaďan) prestižní cenou Mezinárodní mlékárenské federace IDF Prize. V září 2022 IDF pojmenovala po prof. Jelenovi novou výroční cenu pro mladé vědce.
Prof. Jelen spolupracuje s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky a Fakultou potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze od roku 1995. Jako hostující profesor zavedl předmět "Úvod do světa potravin" a několik let jej přednášel, organizoval stipendijní pobyty českých doktorandů na Wirthově institutu University of Alberta a četné studentské výměny mezi University of Alberta a VŠCHT. Stále se pravidelně zúčastňuje státních závěrečných zkoušek magisterského studijního programu na našem ústavu. Je též dlouholetý aktivní člen redakční rady Czech Journal of Food Sciences
Ministr zahraničních věcí udělil prof. Pavlovi Jelenovi cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí nejen v oblasti odborné činnosti, ale současně i za jeho aktivity v české komunitě v Albertě, především v oblasti propagace české vážné hudby.
Blahopřejeme!

Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii
České společnosti chemické
a
Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha
organizovaly
62. mezinárodní konferenci o olejích a tucích
která se uskutečnila 14.5.-16.5.2025 v Ústí nad Orlicí.
Bližší informace a sborník naleznete na www Odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické.

proběhl 15.5.2025 v rámci 62. mezinárodní konference o olejích a tucích v Ústí nad Orlicí.
Kniha "Tuky a mastné kyseliny ve výživě" je určena čtenářům, kteří se zajímají podrobněji o výživu a sledují problematiku vlivu konzumace tuků na zdraví. Čtenáři mohou získat konkrétní doporučení k užití tuků a olejů v kuchyni, případně jakých chyb se vyvarovat. Vysvětleny jsou funkční vlastnosti tuků, které podmiňují jejich použití v praxi. Součástí knihy je i přehled složení 55 běžných i netradičních tuků a olejů. Názorným způsobem je vysvětleno, jak jejich konzumace zapadá do výživových doporučení.

Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha společně s Českomoravským svazem mlékárenským a Sekcí pro mléko při Potravinářské komoře organizují 22. ročník soutěže Mlékárenský výrobek roku. Do soutěže je přihlášeno 56 výrobků od 18 společností, 24 výrobků soutěží i o titul Novinka roku. Hodnocení výrobků rozdělených do 9 kategorií proběhne na VŠCHT ve dnech 24. a 25. 4. 2025 komisemi novinářů a odbornými komisemi. Výsledky budou vyhlášeny 28. 5. 2025 tradičně v návaznosti na Světový den mléka (1. 6. 2025) v Národním zemědělském muzeu.

Dr. Berčíková hodnotila pro "Spotřebitelský test Blesku" vlastnosti prostředků pro mytí nádobí.

Ve dnech 24. a 25. 1. 2025 se v prostorách našeho Ústavu konaly zajímavé exkurze a ukázky naší činnosti v rámci Dne otevřených dveří VŠCHT

doc. Horáčková v rozhovoru pro MF Dnes popisuje význam mléka, jeho současnou kvalitu i srovnání s rostlinnými alternativami.
- Archiv z roku 2025
- Nastavení novinek