Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.

Horáčková_Šárka_IMG_3002 (výška 215px)Pracovní skupina: Mléko a mikrobiologie

Pedagogické aktivity:  

Pro bakalářský studijní program:

  • Přednášky Probiotika a funkční potraviny I

Pro magisterský studijní program:

  • Přednášky Probiotika a funkční potraviny II
  • Seminář Probiotika a funkční potraviny II
  • Přednášky Mikrobiologie potravin a kosmetiky
  • Seminář Mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky
  • Spoluúčast: Laboratoře oboru (mikrobiologie), Technologický projekt

Vedení bakalářských a diplomových prací, vedení odborných projektů.

Oblasti výzkumu:

  • Vlastnosti bakterií mléčného kvašení, antimikrobiální aktivita, antibiotická rezistence
  • Probiotické mikroorganismy v mlékárenských výrobcích a v nemléčných médiích
  • Funkční vlastnosti probiotik (stabilita v trávicím traktu, BSH aktivita)
  • Hybridní potraviny, fermentované výrobky
  • Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů – grant NAZV QL24010251
  • Postbiotika, bakteriální polysacharidy a nové oligosacharidy pro funkční symbiotické fermentované výrobky – grant NAZV QK22010186

    Řešené projekty v minulosti:
  • Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality – grant NAZV QI 101B090
  • Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový bendit spotřebiteli – grant NAZV QI 111B053
  • Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy – grant NAZV QJ 210376
  • Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků; grant MZe 2018-2022 NAZV QK1910036

Členství v organizacích a další činnosti:

  • Člen Standing Committee on Dairy Science and Technology of International Dairy Federation
  • Člen Společnosti pro probiotika a prebiotika
  • Předseda pracovní skupiny pro mléko Česká technologická platforma pro potraviny při Potravinářské komoře
  • Člen vědecké rady Výzkumného ústavu mlékárenského
  • Člen redakční rady časopisu Mlékařské listy

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1983 – 1987 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
  • 1987 – 1988 studijní pobyt, Ústav technologie mléka a tuků, VŠCHT
  • 1988 – 1991 PGS VŠCHT, obor Chemie a technologie poživatin
  • 2021 habilitace v oboru Technologie potravin, VŠCHT Praha

Zaměstnání:

  • 1991 – 1993 odborný asistent, VŠCHT, Ústav technologie mléka a tuků
  • 1993 – 2005 ECM, a.s., vedení back office, analytik, člen dozorčí rady
  • 1994 – 1999 člen představenstva HMZ, a.s.
  • 2003 – 2004 Sekretář organizačního výboru IDF Symposium on Cheese
  • 2008 – 2011 vědecký pracovník Ústavu technologie mléka a tuků, VŠCHT
  • 2011 – 2021 odborný asistent Ústavu mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT
  • 2021 – dosud docent ÚMTK, VŠCHT

Zahraniční pobyty:

  • 1989 Technická univerzita Tallin, Estonsko
  • 1992 International Center for Genetic Engineering and Biochemistry, Trieste, Itálie
  • 2011 Centro de Referencia Para Lactobacilos, Tucumán, Argentina

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Horáčková Š., Vrchotová B., Koval D., Omarova A., Sluková M., Štětina J. (2022): Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products. Czech J. Food Sci. 40: 392-399.
  • Sinica A., Bleha R., Horáčková Š., Vrchotová B., Smrčková P., Babayeva T., Štětina J. (2023): Isolation and structural analysis of exopolysaccharide produced by perspective strain Limisilactobacillus fermentum MM1V. Proceedings of the 19th International Conference on Polysaccharides and Glycoscience (Bleha R. – ed.), Česká společnost chemická, Praha, pp. 103-107, 5 pages. ISBN 978-80-88307-17-4, ISSN 2336-6796.
  • Bialasová, Kristina, Irena Němečková, Jan Kyselka, Jiří Štětina, Kateřina Solichová, and Šárka Horáčková. 2018. “Influence of Flaxseed Components on Fermented Dairy Product Properties.” Czech Journal of Food Sciences 36(1):51–56. doi: 10.17221/411/2017-CJFS.
  • Feldeková, Eva, Kateřina Solichová, Šárka Horáčková, Monika Kumherová, and Jan Kyselka. 2020. “The Impact of L-Lanthionine Supplementation on the Production of Nisin by Lactococci.” European Food Research and Technology 246(4):845–51. doi: 10.1007/s00217-020-03449-4.
  • Horáčková, Š., A. Mühlhansová, and M. Plocková. 2017. “Interaction between bile acids and probiotic microorganisms.” Chemicke Listy 111(4):246-250 WE-Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Horáčková, Šárka, Andrea Mühlhansová, Marcela Sluková, Věra Schulzová, and Milada Plocková. 2015. “Fermentation of Soymilk by Yoghurt and Bifidobacteria Strains.” Czech Journal of Food Sciences 33(4):313–19. doi: 10.17221/115/2015-CJFS.
  • Horackova, Sarka, Tereza Novakova, Marcela Slukova, Kristina Bialasova, Monika Kumherova, and Milada Plockova. 2018. “Antifungal Activity of Selected Lactobacilli Intended for Sourdough Production.” Applied Food Biotechnology 5(4):213–20. doi: 10.22037/afb.v%vi%i.22173.
  • Horáčková, Šárka, Milada Plocková, and Kateřina Demnerová. 2018. “Importance of Microbial Defence Systems to Bile Salts and Mechanisms of Serum Cholesterol Reduction.” Biotechnology Advances 36(3):682–90. doi: 10.1016/j.biotechadv.2017.12.005.
  • Horáčková, Sárka, Kristýna Rokytová, Kristina Bialasová, Iveta Klojdová, and Marcela Sluková. 2018. “Fruit Juices with Probiotics – New Type of Functional Foods.” Czech Journal of Food Sciences 36(4):284–88. doi: 10.17221/39/2018-CJFS.
  • Horackova, Sarka, Kristina Vesela, Iveta Klojdova, Marketa Bercikova, and Milada Plockova. 2020. “Bile Salt Hydrolase Activity, Growth Characteristics and Surface Properties in Lactobacillus Acidophilus.” European Food Research and Technology 246(8):1627–36. doi: 10.1007/s00217-020-03518-8.
  • Klojdová, Iveta, Eva Feldeková, Monika Kumherová, Kristina Veselá, Šárka Horáčková, and Jiří Štětina. 2020. “Preparation of Water-in-Oil-in-Water Multiple Emulsions with Potential Use in Food Industry.” Chemical Engineering and Technology 43(3):523–30. doi: 10.1002/ceat.201900394.
  • Klojdová, Iveta, Monika Kumherová, Kristina Veselá, Šárka Horáčková, and Jiří Štětina. 2022. “Functional W1/o/W2 Model Food Product with Encapsulated Colostrum and High Protein Content.” European Food Research and Technology 248(3):899–903. doi: 10.1007/s00217-021-03937-1.
  • Klojdová, Iveta, Jiří Štětina, and Šárka Horáčková. 2019. “W/O/W Multiple Emulsions as the Functional Component of Dairy Products.” Chemical Engineering and Technology 42(4):715–27. doi: 10.1002/ceat.201800586.
  • Koval, Daniel, Milada Plocková, Jan Kyselka, Pavel Skřivan, Marcela Sluková, and Šárka Horáčková. 2020. “Buckwheat Secondary Metabolites: Potential Antifungal Agents.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 68(42):11631–43. doi: 10.1021/acs.jafc.0c04538.
  • Kracmarová, Martina, Hana Stiborová, Šárka Horácková, and Katerina Demnerová. 2018. “Rapid Detection of Microbial Contamination in UHT Milk: Practical Application in Dairy Industry.” Czech Journal of Food Sciences 36(5):357–64. doi: 10.17221/24/2018-CJFS.
  • Kumherová, Monika, Kristina Veselá, Kateřina Jokešová, Iveta Klojdová, and Šárka Horáčková. 2020. “Influence of Co-Encapsulation of Bifidobacterium Animalis Subsp. Lactis Bb12 with Inulin and Ascorbic Acid on Its Viability.” Czech Journal of Food Sciences 38(1):57–62. doi: 10.17221/292/2019-CJFS.
  • Kumherová, Monika, Kristina Veselá, Michaela Kosová, Jaromír Mašata, Šárka Horáčková, and Jan Šmidrkal. 2021. “Novel Potential Probiotic Lactobacilli for Prevention and Treatment of Vulvovaginal Infections.” Probiotics and Antimicrobial Proteins 13(1):163–72. doi: 10.1007/s12602-020-09675-2.
  • Kyselka, Jan, Roman Bleha, Miroslav Dragoun, Kristýna Bialasová, Šárka Horáčková, Martin Schätz, Marcela Sluková, Vladimír Filip, and Andriy Synytsya. 2018. “Antifungal Polyamides of Hydroxycinnamic Acids from Sunflower Bee Pollen.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 66(42):11018–26. doi: 10.1021/acs.jafc.8b03976.
  • Sedláčková, Pavla, Šárka Horáčková, Tiange Shi, Michaela Kosová, and Milada Plocková. 2015. “Two Different Methods for Screening of Bile Salt Hydrolase Activity in Lactobacillus Strains.” Czech Journal of Food Sciences 33(1):13–18. doi: 10.17221/299/2014-CJFS.
  • Slukova, M., P. Skrivan, L. Kumbarova, K. Vaculova, S. Horackova, and D. Havelkova. 2017. “PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF WHOLEMEAL FLOUR AND SOURDOUGH PREPARED FROM A NEW FOOD BARLEY VARIETY” edited by R. Rapkova, J. Copikova, and E. Sarka. PROCEEDINGS OF THE 13TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE (13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience (ICPG)):225-228 WE-Conference Proceedings Citation Index-Science (CPCI-S).
  • Sluková, Marcela, Lucie Jurkaninová, Simona Gillarová, Šárka Horáčková, and Pavel Skřivan. 2021. “Rye – Nutritional and Technological Evaluation in Czech Cereal Technology – A Review: Sourdoughs and Bread.” Czech Journal of Food Sciences 39(2):65–70. doi: 10.17221/204/2020-CJFS.
  • Sluková, Marcela, Miroslav Kubín, Šárka Horáčková, and Josef Příhoda. 2015. “Application of Amylographic Method for Determination of the Staling of Bakery Products.” Czech Journal of Food Sciences 33(6):507–12. doi: 10.17221/184/2015-CJFS.
  • Sluková, Marcela, Julie Levková, Alena Michalcová, Šárka Horáčková, and Pavel Skřivan. 2017. “Effect of the Dough Mixing Process on the Quality of Wheat and Buckwheat Proteins.” Czech Journal of Food Sciences 35(6):522–31. doi: 10.17221/220/2017-CJFS.
  • Veselá, Kristina, Monika Kumherová, Iveta Klojdová, Kateřina Solichová, Šárka Horáčková, and Milada Plocková. 2019. “Selective Culture Medium for the Enumeration of Lactobacillus Plantarum in the Presence of Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Bulgaricus and Streptococcus Thermophilus.” Lwt 114. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108365.
Aktualizováno: 21.6.2024 12:09, Autor: Ivana Korbová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit responzivní verzi