
Pedagogické aktivity:
- BSP: Fyzikální vlastnosti potravin, Food Technology
- MSP: Fyzikální a koloidní vlastnosti potravin, Technologie mléčných výrobků, Odborný projekt programu technologie potravin I a II, Předdiplomní laboratoř programu technologie potravin, Laboratoř oboru
- Vedení studentských odborných projektů, bakalářských a diplomových prací
Oblasti výzkumu:
- Mléko a mléčné výrobky
- Koloidní systémy (nejen) v potravinách
- Enkapsulace
- Valorizace vedlejších produktů a odpadu z potravinářských výrob
Vzdělání a zkušenosti:
- 2024 habilitace v oboru Potraviny a výživa člověka, FAPPZ, ČZU
- 2021 Odborná způsobilost k výkonu zdravotnického povolání v oboru Odborný pracovník v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků, IPVZ
- 2015 – 2019 Doktorský studijní program Chemie a technologie potravin, FPBT, VŠCHT
- 2013-2015 Magisterský studijní program Technologie potravin, FPBT, VŠCHT
- 2010-2013 Bakalářský studijní program Potravinářská a biochemická technologie, FPBT, VŠCHT
- 2006-2010 Gymnázium Jírovcova, České Budějovice
Zaměstnání:
- 9/2025 – doposud Vedoucí ústavu mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT
- 1/2024 – 8/2025 Senior Researcher, Vědecké centrum DRIFT-FOOD, FAPPZ, ČZU
- 2/2022 –12/2023 Junior Researcher, Vědecké centrum DRIFT-FOOD, FAPPZ, ČZU
- 6/2021 – 1/2022 VŠ Biochemik, Banka biologického materiálu, 1. LF UK
- 5/2021 – 1/2022 VŠ Vědecký pracovník, Laboratoř pro komplexní výzkum nových biomarkerů, ÚLBLD, 1. LF UK a VFN Praha
- 5/2020 – 4/2021 VŠ Bioanalytik, Citylab, Praha
- 12/2019 – 04/2020 Odborný asistent, Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT
- 9/2015 – 11/2019 DSP + Vědecký pracovník, Ústav mléka, tuků a kosmetiky FPBT, VŠCHT
Zahraniční pobyty:
- UPV Universitat Politècnica de València - červenec 2024
Odborné společnosti:
- Členka oborové rady Výživa a potraviny, FAPPZ, ČZU
- Členka ČSCH
Nejvýznamnější publikace a tvůrčí činnost od r. 2015:
2025
- Marasco, P., Kozlu, A., Bergo, A. M., Havlík, J., Klojdová, I., & Baigts-Allende, D. K. (2025). Structural and functional qualities of gelatin derived from the skin of the common eland antelope (Taurotragus oryx). Food Hydrocolloids, 167, 111397. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2025.111397
- Martín-del-Campo, S. T., Pérez-Alva, A., Sunny-Marottickal, S., Freyová, M., Kudera, T., Klojdova, I., & Baigts-Allende, D. K. (2025). Blaťácké Zlato Cheese: A Screenshot of Its Biofunctional and Physicochemical Characteristics. Foods, 14(13), 2208. https://doi.org/10.3390/foods14132208
- Kozlu, A., Ngasakul, N., Klojdová, I., Havlík, J., Bergo, A. M., Berčíková, M., & Baigts-Allende, D. K. (2025). Overall use of edible insects for producing food analogs and upcycling insect-derived ingredients from residues. Applied Food Research, 5(1), 100881. https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100881
- Ngasakul, N., Freyová, M., Kozlu, A., Baigts Allende, D. K., & Klojdová, I. (2025). The valorization of poppy seed cake for Pickering stabilization of functional ice creams. Future Foods, 11, 100645. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2025.100645
- Kupikowska-Stobba, B., Niu, H., Klojdová, I., Agregán, R., Lorenzo, J. M., & Kasprzak, M. (2025). Controlled lipid digestion in the development of functional and personalized foods for a tailored delivery of dietary fats. Food Chemistry, 466, 142151. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.142151
2024
- Klojdova, I., Ngasakul, N., Kozlu, A., & Baigts Allende, D. K. (2024). Apple pomace as a functional component of sustainable set-type yogurts. LWT, 211, 116909. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116909
- Kozlu, A., Ngasakul, N., Klojdová, I., & Baigts-Allende, D. K. (2024). Edible insect-processing techniques: a strategy to develop nutritional food products and novelty food analogs. In European Food Research and Technology (Vol. 250, Issue 5). https://doi.org/10.1007/s00217-024-04474-3
2023
- Ngasakul, N., Kozlu, A., Klojdová, I., & Chockchaisawasdee, S. (2023). Applications of Deep Eutectic Solvents in the Recovery of Bioactive Compounds from Brewer Spent Grains. In Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129.2023.2274485
- Muiz, A., Klojdová, I., & Stathopoulos, C. (2023). Utilization of by-products for preparation of Pickering particles. In European Food Research and Technology (Vol. 249, Issue 12). https://doi.org/10.1007/s00217-023-04349-z
- Klojdová, I., Milota, T., Smetanová, J., & Stathopoulos, C. (2023). Encapsulation: A Strategy to Deliver Therapeutics and Bioactive Compounds? Pharmaceuticals, 16(3), 362. https://doi.org/10.3390/ph16030362
- Milota, T., Smetanova, J., & Klojdova, I. (2023). Gastrointestinal Involvement in Primary Antibody Deficiencies. In Gastrointestinal Disorders (Vol. 5, Issue 1). https://doi.org/10.3390/gidisord5010006
2022
- Klojdová, I., & Stathopoulos, C. (2022). W/o/w multiple emulsions: A novel trend in functional ice cream preparations? Food Chemistry: X, 16, 100451. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100451
- Klojdová, I., & Stathopoulos, C. (2022). The Potential Application of Pickering Multiple Emulsions in Food. Foods, 11(11), 1558. https://doi.org/10.3390/foods11111558
- Klojdová, I., Kumherová, M., Veselá, K., Horáčková, Š., Berčíková, M., & Štětina, J. (2022). The influence of heat and mechanical stress on encapsulation efficiency and droplet size of w/o/w multiple emulsions. European Food Research and Technology. https://doi.org/10.1007/s00217-022-04046-3
- Klojdová, I., Kumherová, M., Veselá, K., Horáčková, Š., & Štětina, J. (2022). Functional w1/o/w2 model food product with encapsulated colostrum and high protein content. European Food Research and Technology, 248(3). https://doi.org/10.1007/s00217-021-03937-1
- Milota, T., Kotaska, K., Lastuvka, P., Klojdova, I., Smetanova, J., Bloomfield, M., Zachova, R., Horvath, R., & Sediva, A. (2022). High Prevalence of Likely Passively Acquired Anti-TPO and Anti-GAD Autoantibodies in Common Variable Immunodeficiency. In Journal of Clinical Immunology (Vol. 42, Issue 2). https://doi.org/10.1007/s10875-021-01171-8
- Feldeková, E., Kosová, M., Berčíková, M., Dragoun, M., Klojdová, I., Hrádková, I., & Šmidrkal, J. (2022). Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters. Czech Journal of Food Sciences, 40(6). https://doi.org/10.17221/135/2022-CJFS
2020
- Klojdová, I., Feldeková, E., Kumherová, M., Veselá, K., Horáčková, Š., & Štětina, J. (2020). Preparation of Water-in-Oil-in-Water Multiple Emulsions with Potential Use in Food Industry. Chemical Engineering and Technology, 43(3). https://doi.org/10.1002/ceat.201900394
- Horackova, S., Vesela, K., Klojdova, I., Bercikova, M., & Plockova, M. (2020). Bile salt hydrolase activity, growth characteristics and surface properties in Lactobacillus acidophilus. European Food Research and Technology, 246(8). https://doi.org/10.1007/s00217-020-03518-8
- Kumherová, M., Veselá, K., Jokešová, K., Klojdová, I., & Horáčková, Š. (2020). Influence of co-encapsulation of bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 with inulin and ascorbic acid on its viability. Czech Journal of Food Sciences, 38(1). https://doi.org/10.17221/292/2019-CJFS
2019
- Klojdová, I., Štětina, J., & Horáčková, Š. (2019). W/O/W Multiple Emulsions as the Functional Component of Dairy Products. In Chemical Engineering and Technology (Vol. 42, Issue 4). https://doi.org/10.1002/ceat.201800586
- Veselá, K., Kumherová, M., Klojdová, I., Solichová, K., Horáčková, Š., & Plocková, M. (2019). Selective culture medium for the enumeration of Lactobacillus plantarum in the presence of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. LWT, 114. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108365
2018
- Klojdová, I., Troshchynska, Y., & Štětina, J. (2018). Influence of carrageenan on the preparation and stability of w/o/w double milk emulsions. International Dairy Journal, 87. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2018.06.001
- Horáčková, S., Rokytová, K., Bialasová, K., Klojdová, I., & Sluková, M. (2018). Fruit juices with probiotics – New type of functional foods. Czech Journal of Food Sciences, 36(4). https://doi.org/10.17221/39/2018-CJFS