Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Věda a výzkum → Zaměření
iduzel: 46512
idvazba: 51894
šablona: stranka
čas: 10.12.2022 07:35:28
verze: 5243
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 46512
idvazba: 51894
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'umtk.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/zamereni'
iduzel: 46512
path: 8548/46145/46146/46209/46372/46512
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zaměření

Studium vlastností mléka jako suroviny pro mlékárenský průmysl. Základní technologické úkony v mlékárenském průmyslu a jejich využití při výrobě mléčných potravin. (Čurda, Štětina)

  • Technologie mléka a mlékárenských výrobků se zaměřením na výrobu:
    • pasterovaného a trvanlivého mléka
    • fermentovaných mléčných výrobků
    • tvarohů a tvarohových desertů
    • přírodních a tavených sýrů
    • zpracování syrovátky
  • Aplikace instrumentálních analytických metod v mlékárenském průmyslu.
  • Využití membránových a chromatografických procesů při zpracování mléka a syrovátky. Izolace biologicky aktivních složek mléka.

  • Mikrobiologie potravin a kosmetiky se zaměřením na mlékárenskou technologii (Plocková, Horáčková)
    • Funkční vlastnosti bakterií mléčného kvašení
    • Protektivní a probiotické charakteristiky bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií
    • Aplikace probiotik a prebiotik do potravinářských výrobků
    • Stabilita probiotických mikroorganismů v potravinářských i nepotravinářských matricích, jejich enkapsulace
    • Selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních a molekulárně-biologických metod (PCR, qPCR)
    • Kontrola potravinářsky nežádoucích mikroorganismů
    • Aplikace metod vedoucích ke zvýšení mikrobiální jakosti a trvanlivosti výrobků

  • Studium základních dějů při získávání a rafinaci tukových surovin. Studium vedoucí ke zdokonalování technologických pochodu při výrobě tukových potravin a výrobků z oblasti technických tuků. (Filip, Berčíková)
    • Procesy získávání a rafinace rostlinných olejů.
    • Technologie a vlastnosti viskoplastických tuků (tukové násady emulgovaných a pokrmových tuků).
    • Technologie a vlastnosti emulgovaných tuků.
    • Příprava a vlastnosti derivátů mastných kyselin jako látek strukturních, povrchově aktivních a biologicky aktivních.
    • Oleochemické využití derivátů mastných kyselin.

  • Studium fyzikálně chemických vlastností tenzidů a jejich využití při výrobě detergentů, výrobků průmyslové a bytové chemie.    (Šmidrkal, Hrádková)
  • Chemie, technologie výroby a vlastnosti tenzidů, detergentů a kosmetických výrobků. Aplikace tenzidů pro kapalné detergenty a v tenzidové kosmetice.
  • Vliv aktivačních přísad na fyzikálně-chemické vlastnosti detergentů, fyzikálně chemické vlastnosti kosmetických emulzí.

  • Studium fyzikálně-chemické vlastnosti kosmetických surovin a jejich použití v kosmetických výrobcích. (Šmidrkal, Hrádková, Berčíková)
    • Vliv kosmetických surovin na stabilitu kosmetických výrobků a parametry pokožky
    • Antioxidační a antimikrobiální účinek derivátů fenolových kyselin

  • Reologické vlastnosti a koloidní stabilita mlékárenských, tukových a kosmetických výrobků    (Štětina, Filip, Berčíková)
Aktualizováno: 25.5.2022 16:34, Autor: Jiří Štětina

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi