Studium vlastností mléka jako suroviny pro mlékárenský průmysl. Základní technologické úkony v mlékárenském průmyslu a jejich využití při výrobě mléčných potravin. (Čurda, Štětina)
- Technologie mléka a mlékárenských výrobků se zaměřením na výrobu:
- pasterovaného a trvanlivého mléka
- fermentovaných mléčných výrobků
- tvarohů a tvarohových desertů
- přírodních a tavených sýrů
- zpracování syrovátky
- Aplikace instrumentálních analytických metod v mlékárenském průmyslu.
- Využití membránových a chromatografických procesů při zpracování mléka a syrovátky. Izolace biologicky aktivních složek mléka.
- Mikrobiologie potravin a kosmetiky se zaměřením na mlékárenskou technologii (Plocková, Horáčková)
- Funkční vlastnosti bakterií mléčného kvašení
- Protektivní a probiotické charakteristiky bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií
- Aplikace probiotik a prebiotik do potravinářských výrobků
- Stabilita probiotických mikroorganismů v potravinářských i nepotravinářských matricích, jejich enkapsulace
- Selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních a molekulárně-biologických metod (PCR, qPCR)
- Kontrola potravinářsky nežádoucích mikroorganismů
- Aplikace metod vedoucích ke zvýšení mikrobiální jakosti a trvanlivosti výrobků
- Studium základních dějů při získávání a rafinaci tukových surovin. Studium vedoucí ke zdokonalování technologických pochodu při výrobě tukových potravin a výrobků z oblasti technických tuků. (Filip, Kyselka, Berčíková)
- Procesy získávání a rafinace rostlinných olejů.
- Technologie a vlastnosti viskoplastických tuků (tukové násady emulgovaných a pokrmových tuků).
- Technologie a vlastnosti emulgovaných tuků.
- Příprava a vlastnosti derivátů mastných kyselin jako látek strukturních, povrchově aktivních a biologicky aktivních.
- Oleochemické využití derivátů mastných kyselin.
- Studium fyzikálně chemických vlastností tenzidů a jejich využití při výrobě detergentů, výrobků průmyslové a bytové chemie. (Šmidrkal, Berčíková)
- Chemie, technologie výroby a vlastnosti tenzidů, detergentů a kosmetických výrobků. Aplikace tenzidů pro kapalné detergenty a v tenzidové kosmetice.
- Vliv aktivačních přísad na fyzikálně-chemické vlastnosti detergentů, fyzikálně chemické vlastnosti kosmetických emulzí.
- Studium fyzikálně-chemické vlastnosti kosmetických surovin a jejich použití v kosmetických výrobcích. (Šmidrkal, Hrádková, Berčíková)
- Vliv kosmetických surovin na stabilitu kosmetických výrobků a parametry pokožky
- Antioxidační a antimikrobiální účinek derivátů fenolových kyselin
- Reologické vlastnosti a koloidní stabilita mlékárenských, tukových a kosmetických výrobků (Štětina, Berčíková)