Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc.

doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc.

Čurda_Ladislav_IMG_3023b (výška 215px)Pracovní skupina: mléko a mikrobiologie

Pedagogické aktivity:

  • Bakalářský studijní program:
    • Technologie potravin II – část technologie mlékárenských výrob
    • Vedení bakalářských prací (23 studentů)

  • Magisterský studijní program:
    • Procesní chemie potravin – část semináře
    • Provozní analýza potravin – část semináře
    • Výroba potravin a nutriční hodnota – část semináře
    • Technologie potravin oboru I a II (část Chemie mléka, Mlékárenské fermentační technologie)
    • Vedení diplomových prácí: (45 studentů)

  • program Erasmus 
    • Food Technology and Biotechnology II – Dairy Technology
  • doktorský studijní program
    • Chemie a analýza mlékárenských produktů
    • Vedení doktorských disertačních prací: (12 studentů, 6 práce obhájeny)

  • Univerzita 3. věku – Mléko a mléčné výrobky

Oblasti výzkumu:

  • Bílkoviny syrovátky – frakcionace, hydrolýza a funkční vlastnosti hydrolyzátů
  • Laktosa – hydrolýza, příprava a vlastnosti galaktooligosacharidů
  • Membránové procesy
  • Aplikace impedanční metody v mlékárenské mikrobiologii
  • Zpracování mleziva

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1975 – 1980 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
  • 1978 – 1982 pedagogické studium na VÚIS při ČVUT
  • 1980 – 1981 VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků – studijní pobyt
  • 1982 – 1985 VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků – interní aspirantura
  • Krátkodobé pobyty Foss Electric Hillarod, Dánsko (1989, 1991), TU München, Německo(2002, 2003), Lund university, Švédsko (2003).

Členství v organizacích a další činnosti:

  • Česká společnost chemická (od. r. 1983)
  • Česká společnost chemického inženýrství (od r. 2004)
  • Spoluorganizátor soutěže Mlékárenský výrobek roku (od r. 2003)
  • Organizační výbor Celostátních přehlídek sýrů a konference Mléko a sýry (od r. 1996)

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Botvynko, A., A. Bednarova, S. Henke, N. Shakhno, and L. Curda. 2019. “Production of Galactooligosaccharides Using Various Combinations of the Commercial Beta-Galactosidases.” BIOCHEMICAL AND BIOPHYSICAL RESEARCH COMMUNICATIONS 517(4):762–66. doi: 10.1016/j.bbrc.2019.08.001 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Botvynko, A., and L. Curda. 2017. “ENZYMATIC SYNTHESIS OF GALACTOOLIGASACCHARIDES: COMPARISON OF THE THREE SOLUBLE Beta-GALACTOSIDASES” edited by R. Rapkova, J. Copikova, and E. Sarka. PROCEEDINGS OF THE 13TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE (13th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience (ICPG)):96-99 WE-Conference Proceedings Citation Index-Science (CPCI-S).
  • Ecer, J., J. Kincl, and L. Curda. 2015. “Using Foil Membranes for Demineralization of Whey by Electrodialysis.” DESALINATION AND WATER TREATMENT 56(2nd Membrane and Electromembrane Processes Conference (MELPRO)):3273–77. doi: 10.1080/19443994.2014.981924 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED) WE  - Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S).
  • Hyrslova, I., G. Krausova, T. Michlova, A. Kana, and L. Curda. 2020. “Fermentation Ability of Bovine Colostrum by Different Probiotic Strains.” FERMENTATION-BASEL 6(3). doi: 10.3390/fermentation6030093 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Hyrslova, I., G. Krausova, J. Smolova, B. Stankova, T. Branyik, H. Malinska, M. Huttl, A. Kana, L. Curda, and I. Doskocil. 2021. “Functional Properties of Chlorella Vulgaris, Colostrum, and Bifidobacteria, and Their Potential for Application in Functional Foods.” APPLIED SCIENCES-BASEL 11(11). doi: 10.3390/app11115264 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Hyrslova, I., G. Krausova, J. Smolova, B. Stankova, T. Branyik, H. Malinska, M. Huttl, A. Kana, I. Doskocil, and L. Curda. 2021. “Prebiotic and Immunomodulatory Properties of the Microalga Chlorella Vulgaris and Its Synergistic Triglyceride-Lowering Effect with Bifidobacteria.” FERMENTATION-BASEL 7(3). doi: 10.3390/fermentation7030125 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Koval, Daniel, Katsiaryna Alishevich, Kateřina Sasínová, Adéla Ramešová, Štěpán Marhons, Tereza Nešporová, Ladislav Čurda, Monika Kumherová, Jan Bárta, Vladimír Filip, and Jan Kyselka. 2022. “Formation of Dihydrophenolic Acids and Aroma-Active Volatile Phenols by New Strains of Limosilactobacillus Fermentum.” European Food Research and Technology 248(2):599–611. doi: 10.1007/s00217-021-03907-7.
  • Shakhno, N., A. Botvynko, J. Ecer, and L. Curda. 2019. “Electrodialysis Application of the Ultrafiltration Permeate of Milk Before and After Reverse Osmosis.” CHEMICAL ENGINEERING & TECHNOLOGY 42(4):867–73. doi: 10.1002/ceat.201800597 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Skalka, V., N. Shakhno, J. Ecer, and L. Curda. 2017. “Separation of Immunoglobulins from Colostrum Using Methods Based on Salting-out Techniques.” CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES 35(3):259–66. doi: 10.17221/10/2017-CJFS WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
Aktualizováno: 4.4.2022 18:09, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi