Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.

doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.

pokornai (výška 215px)Pracovní skupina: tuky, tenzidy, kosmetika 

Pedagogické aktivity:

  • Přednášky a cvičení Chemie a technologie kosmetiky
  • Přednášky a cvičení Základy kosmetiky
  • Přednášky Výroba potravin a nutriční hodnota
  • Technologický projekt
  • Vedení diplomových prací (21 studentů)

Oblasti výzkumu:

  • Oxidační stabilita tukových disperzních soustav – emulzí a tukových disperzí. Měření oxidační stability tuků a olejů pomocí přístrojů Rancimat a Oxidograf
  • Antioxidační účinky fenolických kyselin a jejich derivátů
  • Využití SPME (solid phase microextraction), headspace sampler, GC-MS, GC-FID a HPLC při analýze lipidů
  • Použití aktivních látek v kosmetických prostředcích

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1997 – 2002 VŠCHT Praha, Technologie mléka a tuků
  • 2002 – 2006 PGS, VŠCHT Praha, Technologie potravin
  • 2021 habilitace v oboru technologie potravin, VŠCHT Praha

Zaměstnání:

  • 2005 – 2006 VŠCHT Praha, Ústav technologie mléka a tuků, asistent
  • 2006 – 2021 VŠCHT Praha, Ústav mléka tuků a kosmetiky, odborný asistent
  • 2021 - dosud VŠCHT Praha, docent

Členství v organizacích:

  • Členka výboru odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii ČSCH
  • Členka výboru Kosmetologické společnosti ČR

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Kosová M., Hrádková I., Mátlová V., Kadlec D., Šmidrkal J., Filip V.: Antimicrobial effect of 4-hydroxybenzoic acid ester with glycerol. J Clin Pharm Ther.40, 436-440 (2015). doi: 10.1111/jcpt.12285  
  • Filip, V., et al. :"A Versatile Apparatus for the Bench Scale Bleaching and Deodorisation of Vegetable Oils." Czech Journal of Food Sciences33(6): 537-544 (2015).
  • Paskova, L., et al. : "Effect of N-Feruloylserotonin and Methotrexate on Severity of Experimental Arthritis and on Messenger RNA Expression of Key Proinflammatory Markers in Liver." Journal of Immunology Research . (2016)
  • Smidrkal, J., et al.: "Mechanism of formation of 3-chloropropan-1,2-diol (3-MCPD) esters under conditions of the vegetable oil refining." Food Chemistry211: 124-129 (2016).
  • Kyselka, J., T. Honzíková, T. Váchalová, T. Jirásková, K. Alishevich, Z. Rottnerová, V. Brychová, M. Berčíková, I. Hrádková, and V. Filip. "Formation of 5α-Sitostan-3-One, 5α-Campestan-3-One, and Steroidal Hydrocarbons in Edible Oils During Catalytic Hydrogenation." Article, Journal of Agricultural and Food Chemistry 67, no. 35 (2019): 9916-25. doi:10.1021/acs.jafc.9b03054.
  • Berčíková, M., A. Šimková, K. Hudecová, J. Kyselka, V. Filip, and I. Hrádková. "Physical Properties of Structured Fats and Fat Blends Based on the Long Chain Fatty Acids." Article, Food Biophysics 15, no. 1 (2020): 143-52. doi:10.1007/s11483-019-09609-8
  • Kyselka, J., K. Cihelková, D. Lopes-Lutz, J. Chudoba, T. Váchalová, K. Alishevich, I. Hrádková, M. Berčíková, M. Mikolášková, and V. Filip. "Mechanism Controlling High-Temperature Degradation of Sunflower Oil Triacylglycerols in the Absence of Oxygen." Article, European Journal of Lipid Science and Technology 123, no. 3 (2021). doi:10.1002/ejlt.202000228
  • Berčíková M., Lád J., Hrádková I., Kumherová M., Šmidrkal J.: Reaction of Fatty Acid Methyl Ester with Monoethanolamine and Diethanolamine. Tenside Surfactants Detergents 58, no. 4 (2021): 287 - 292. org/10.1515/tsd-2020-2328.
Aktualizováno: 22.6.2022 13:40, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit responzivní verzi