Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → prof. Ing. Jan Šmidrkal, CSc.

prof. Ing. Jan Šmidrkal, CSc.

Šmidrkal Jan IMG_46062 (výška 215px)Pracovní skupina: tuky, detergenty a kosmetika

Pedagogické aktivity: Přednášky pro magisterský studijní program:

  • Tenzidy a detergenty
  • Chemie a technologie kosmetiky
  • Vedení diplomových prací (21 studentů, 21 úspěšně obhájilo)
  • Vedení doktorských prací (7 studentů, 6 dosud obhájilo)

Oblasti výzkumu:

  • Tenzidy, syntéza, vlastnosti, aplikace.
  • Detergenty, vývoj receptur, technologie výroby, vlastnosti.
  • Kosmetické prostředky, vývoj receptur, technologie výroby, vlastnosti.
  • Polyfenoly, syntéza, vlastnosti.

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1965-1970 VŠCHT, obor Organická technologie
  • 1970-1976 PGS, Univerzita Karlova, obor Organická chemie, CSc.
  • 2001 habilitace, VŠCHT, obor Technologie potravin
  • 2005 profesura, VŠCHT, obor Technologie potravin

Zaměstnání:

  • 1970-1976 Výzkumný ústav pro farmacii a biochemii Praha, vědecký aspirant
  • 1976-1978 Výzkumný ústav pro farmacii a biochemii Praha, vědecký pracovník
  • 1978-1996 Výzkumný ústav tukového průmyslu Rakovník, vědecký pracovník
  • 1996- VŠCHT, Ústav mléka, tuků a kosmetiky, 2001 docent,  2005 profesor

Členství v organizacích a další činnosti:

  • Česká společnost chemická (od roku 1970)
  • Kosmetologická společnost ČR (od roku 2002)

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Alvarez-Rivera, Gerardo, Maria Llompart, Marta Lores, and Carmen Garcia–Jares. 2018. “Preservatives in Cosmetics.” Analysis of Cosmetic Products 115(10):175–224. doi: 10.1016/b978-0-444-63508-2.00009-6.
  • Berčíková, Markéta, Jiří Lád, Iveta Hrádková, Monika Kumherová, and Jan Šmidrkal. 2021. “Reaction of Fatty Acid Methyl Ester with Monoethanolamine and Diethanolamine Reaktion von Fettsäuremethylester Mit Monoethanolamin Und Diethanolamin.” Tenside, Surfactants, Detergents 58(4):287–92. doi: 10.1515/tsd-2020-2328.
  • Kolouchova, I., O. Mat’atkova, M. Paldrychova, Z. Kodes, E. Kvasnikova, K. Sigler, A. Cejkova, J. Smidrkal, K. Demnerova, and J. Masak. 2018. “Resveratrol, Pterostilbene, and Baicalein: Plant-Derived Anti-Biofilm Agents.” FOLIA MICROBIOLOGICA 63(3):261–72. doi: 10.1007/s12223-017-0549-0 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Kosová, M., I. Hrádková, V. Mátlová, D. Kadlec, J. Šmidrkal, and V. Filip. 2015. “Antimicrobial Effect of 4-Hydroxybenzoic Acid Ester with Glycerol.” Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 40(4):436–40. doi: 10.1111/jcpt.12285.
  • Kumherová, Monika, Kristina Veselá, Michaela Kosová, Jaromír Mašata, Šárka Horáčková, and Jan Šmidrkal. 2021. “Novel Potential Probiotic Lactobacilli for Prevention and Treatment of Vulvovaginal Infections.” Probiotics and Antimicrobial Proteins 13(1):163–72. doi: 10.1007/s12602-020-09675-2.
  • Kyselka, Jan, Kateřina Matějková, Jan Šmidrkal, Markéta Berčíková, Erik Pešek, Beverly Bělková, Vojtěch Ilko, Marek Doležal, and Vladimír Filip. 2018. “Elimination of 3-MCPD Fatty Acid Esters and Glycidyl Esters during Palm Oil Hydrogenation and Wet Fractionation.” European Food Research and Technology 244(11):1887–95. doi: 10.1007/s00217-018-3101-9.
  • Nosál, R., K. Drábiková, V. Jančinová, T. Mačičková, J. Pečivová, T. Perečko, J. Harmatha, and J. Šmidrkal. 2015. “On the Pharmacology of Oxidative Burst of Human Neutrophils.” Physiological Research 64:S445–52. doi: 10.33549/physiolres.933204.
  • Paldrychová, Martina, Irena Kolouchová, Eva Vaňková, Olga Maťátková, Jan Šmidrkal, Aleš Krmela, Věra Schulzová, Jana Hajšlová, and Jan Masák. 2019. “Effect of Resveratrol and Regrapex-R-Forte on Trichosporon Cutaneum Biofilm.” Folia Microbiologica 64(1):73–81. doi: 10.1007/s12223-018-0633-0.
  • Pažoureková, Silvia, Marianna Lucová, Radomír Nosál, Katarína Drábiková, Juraj Harmatha, Ján Šmidrkal, and Viera Jančinová. 2016. “Equol Effectively Inhibits Toxic Activity of Human Neutrophils without Influencing Their Viability.” Pharmacology 97(3–4):138–45. doi: 10.1159/000443177.
  • Šmidrkal, Jan, Markéta Tesařová, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, Aneta Adamčíková, and Vladimír Filip. 2016. “Mechanism of Formation of 3-Chloropropan-1,2-Diol (3-MCPD) Esters under Conditions of the Vegetable Oil Refining.” Food Chemistry 211:124–29. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.05.039.
Aktualizováno: 4.4.2022 18:13, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit responzivní verzi