Syntéza a aplikace strukturovaných triacylglycerolů
řešitel: Ing. Katsiaryna Alishevich
školitel: Filip Vladimír prof. Ing. CSc.
školitel specialista: Berčíková Markéta Ing. PhD.
školitel specialista: Berčíková Markéta Ing. PhD.
Anotace:
Strukturované triacylglyceroly v ideálním případě tvoří prostorovou krystalovou síť většiny tukových násad tukových výrobků. Mikrostruktura prostorové krystalové sítě determinuje povahu nevazebných interakcí s kapalnými triacylglyceroly, a tím určuje fyzikální a reologické vlastnosti výsledného produktu.
Cílem disertační práce bude příprava čistých triacylglycerolů pro studium vlastností následně připravených tukových násad. Charakteristickým chováním triacylglycerolů je polymorfní chování, které závisí na složení TAG a na tepelném zpracování tukové násady. Připravené strukturované triacylglyceroly a tukové násady budou hodnoceny pomocí fyzikálních metod, používaných ke sledování krystalizace, mikrostruktury a reologických vlastností.
Cílem disertační práce bude příprava čistých triacylglycerolů pro studium vlastností následně připravených tukových násad. Charakteristickým chováním triacylglycerolů je polymorfní chování, které závisí na složení TAG a na tepelném zpracování tukové násady. Připravené strukturované triacylglyceroly a tukové násady budou hodnoceny pomocí fyzikálních metod, používaných ke sledování krystalizace, mikrostruktury a reologických vlastností.