Příprava přírodních antioxidantů nového typu a jejich acetalů pro průmyslové aplikace při smažení a fritovaní.
řešitel: Ing. Petra Šimicová
školitel: Kyselka Jan doc. Ing. Ph.D.
Konzultant: Filip Vladimír, prof. Ing. CSc.
Hrádková Iveta, doc. Ing. Ph.D.
Anotace:
Tepelná a oxidační stabilita olejů a tuků jsou zásadními kritérii při výběru fritovacích médií pro průmyslové aplikace. Vývoj výrobků s minimálním obsahem trans nenasycených mastných kyselin a sníženým obsahem nasycených mastných kyselin je velmi aktuální. Použití syntetických antioxidantů je rovněž na ústupu, a proto je hlavní výzvou nalezení vhodného fritovacího média s ohledem na složení mastných kyselin a jeho následná fortifikace přírodními antioxidanty či jejich koncentráty. Zajímavou alternativou je aplikace hydrofobních lignanů obsažených v sezamovém oleji, zejména sesamolinu, neboť při hydrolýze acetalové vazby in situ poskytuje efektivní přírodní antioxidant - sesamol. Cílem práce bude organická syntéza přírodních antioxidantů nového typu včetně jejich acetalů pro průmyslové aplikace při smažení a fritovaní, které ochrání nenasycené mastné kyseliny před autooxidací a prodlouží tak údržnost fritovacího média. Účinnost nově připravených sloučenin bude srovnána se syntetickými antioxidanty či komerčními koncentráty lignanů sezamu indického.