Stabilizace a modifikace potravinářských přídatných látek a nutraceutik katalytickou hydrogenací
řešitel: Ing. Tereza Honzíková
školitel: Kyselka Jan doc. Ing. Ph.D..
Anotace:
Totální katalytická hydrogenace rostlinných olejů a tuků je základním způsobem chemické modifikace a stabilizace plně hydrogenovaných tukových výrobků. Katalytická hydrogenace se využívá při výrobě fytostanolů, stabilizovaných chmelových přípravků, cukerných alkoholů a modifikovaných lignanů, které jsou důležitými nutraceutiky a potravinářskými přídatnými látkami. Hydrogenované fytostanoly a chmelové přípravky jsou vysoce oxidačně stabilní, současně se zlepšují jejich funkční vlastnosti. Požadovaným produktem totální hydrogenace fytosterolů jsou nasycené deriváty stigmastanolu a kampestanolu, v případě modifikovaných chmelových přípravků jsou produkty hydrogenované iso-a-hořké kyseliny, které stabilizují pivní pěnu a mají vyšší senzorickou hořkost. Hydrogenolýza hydroxylové skupiny a izomerační reakce jsou nežádoucí reakce, při kterých vznikají deriváty stigmastan-3-onu, kampestan-3-onu, stigmastanu, kampestanu, Δ5-stigmastenu a degradačních produktů iso-a-hořkých kyselin. Hydrogenolýza je naopak žádoucí v případě lignanů, například hydroxymatairesinolu. Cílem práce je optimalizace laboratorní a poloprovozní hydrogenace rostlinných sterolů, chmelových přípravků a lignanů. Dalším krokem bude syntéza vybraných vedlejších produktů hydrogenace fytosterolů, iso-a-hořkých kyselin a lignanů.