Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → Ing. Markéta Berčíková, Ph.D.

Ing. Markéta Berčíková, Ph.D.

Bercikova (výška 215px)
Pracovní skupina: 
tuky, tenzidy, kosmetika

Pedagogické aktivity:

  • Fyzikální vlastnosti potravin
  • Laboratoř oboru
  • Technologický projekt
  • Vedení bakalářských a diplomových prací

Oblasti výzkumu:

  • Fyzikální vlastnosti strukturních tuků pro margaríny
  • Syntéza čistých triacylglycerolů a sledování jejich krystalizačních vlastností

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1997 – 2002 VŠCHT Praha, Technologie mléka a tuků
  • 2002 – 2005 PGS, VŠCHT Praha, Technologie potravin

Zaměstnání:

  •  2005 – 2008 VŠCHT Praha, Ústav technologie mléka a tuků, asistent
  • 2008 – dosud VŠCHT Praha, Ústav mléka, tuků a kosmetiky, odborný asistent

Zahraniční pobyt:

  •  2005 – University of Alberta , Edmonton, Kanada

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Bárta, Jan, Veronika Bártová, Markéta Jarošová, Josef Švajner, Pavel Smetana, Jaromír Kadlec, Vladimír Filip, Jan Kyselka, Markéta Berčíková, Zbyněk Zdráhal, Marie Bjelková, and Marcin Kozak. 2021. “Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences.” Foods 10(11). doi: 10.3390/foods10112766.
  • Berčíková, Markéta, Jiří Lád, Iveta Hrádková, Monika Kumherová, and Jan Šmidrkal. 2021. “Reaction of Fatty Acid Methyl Ester with Monoethanolamine and Diethanolamine Reaktion von Fettsäuremethylester Mit Monoethanolamin Und Diethanolamin.” Tenside, Surfactants, Detergents 58(4):287–92. doi: 10.1515/tsd-2020-2328.
  • Berčíková, Markéta, Anežka Šimková, Klára Hudecová, Jan Kyselka, Vladimír Filip, and Iveta Hrádková. 2020. “Physical Properties of Structured Fats and Fat Blends Based on the Long Chain Fatty Acids.” Food Biophysics 15(1):143–52. doi: 10.1007/s11483-019-09609-8.
  • Filip, Vladimir, Jan Kyselka, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, and Klára Cihelková. 2015. “A Versatile Apparatus for the Bench Scale Bleaching and Deodorisation of Vegetable Oils.” Czech Journal of Food Sciences 33(6):537–44. doi: 10.17221/438/2015-CJFS.
  • Horackova, Sarka, Kristina Vesela, Iveta Klojdova, Marketa Bercikova, and Milada Plockova. 2020. “Bile Salt Hydrolase Activity, Growth Characteristics and Surface Properties in Lactobacillus Acidophilus.” European Food Research and Technology 246(8):1627–36. doi: 10.1007/s00217-020-03518-8.
  • Kyselka, Jan, Klára Cihelková, Daise Lopes-Lutz, Josef Chudoba, Tereza Váchalová, Katsiaryna Alishevich, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, Monika Mikolášková, and Vladimír Filip. 2021. “Mechanism Controlling High-Temperature Degradation of Sunflower Oil Triacylglycerols in the Absence of Oxygen.” European Journal of Lipid Science and Technology 123(3). doi: 10.1002/ejlt.202000228.
  • Kyselka, Jan, Tereza Honzíková, Tereza Váchalová, Tereza Jirásková, Katsiaryna Alishevich, Zdeňka Rottnerová, Veronika Brychová, Markéta Berčíková, Iveta Hrádková, and Vladimír Filip. 2019. “Formation of 5α-Sitostan-3-One, 5α-Campestan-3-One, and Steroidal Hydrocarbons in Edible Oils during Catalytic Hydrogenation.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 67(35):9916–25. doi: 10.1021/acs.jafc.9b03054.
  • Kyselka, Jan, Kateřina Matějková, Jan Šmidrkal, Markéta Berčíková, Erik Pešek, Beverly Bělková, Vojtěch Ilko, Marek Doležal, and Vladimír Filip. 2018. “Elimination of 3-MCPD Fatty Acid Esters and Glycidyl Esters during Palm Oil Hydrogenation and Wet Fractionation.” European Food Research and Technology 244(11):1887–95. doi: 10.1007/s00217-018-3101-9.
  • Kyselka, Jan, Lukas Thomes, Simona Remisova, Miroslav Dragoun, Marketa Bercikova, and Vladimir Filip. 2016. “Preparation of Conjugated Linoleic Acid Enriched Derivatives by Conventional and Biphasic Isomerisation.” Czech Journal of Food Sciences 34(6):511–21. doi: 10.17221/362/2016-CJFS.
  • Šmidrkal, Jan, Markéta Tesařová, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, Aneta Adamčíková, and Vladimír Filip. 2016. “Mechanism of Formation of 3-Chloropropan-1,2-Diol (3-MCPD) Esters under Conditions of the Vegetable Oil Refining.” Food Chemistry 211:124–29. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.05.039.
Aktualizováno: 4.4.2022 17:48, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit responzivní verzi