Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.

prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.

Filip_Vladimír_P9151225 (šířka 450px)

Pracovní skupina: tuky, detergenty a kosmetika

Pedagogické aktivity:

  • Přednášky v magisterském studijním programu:
    • Procesní chemie potravin (od 2011)
    • Technologie potravin oboru I – část chemie lipidů a technologie tuků
    • Technologie potravin oboru II –technologie tuků, oleochemie (od 2001)
  • Přednášky pro bakalářský studijní program:
    • Úvod do potravinářských a biochemických věd (od 2013)
    • Technologie potravin – část technologie olejů a tuků
  • Vedení diplomových prací (68 studentů)
  • Vedení doktorských prací (8 studentů, 5 úspěšně obhájilo)

Oblasti výzkumu:

  • Modifikace triacylglycerolů rostlinných olejů: strukturované triacylglyceroly, strukturní tuky pro tukové násady margarínů, pokrmových a speciálních tuků
  • Fyzikální vlastnosti binárních soustav strukturovaných triacylglycerolů
  • Oxidační stabilita tukových disperzních soustav – emulzí a tukových disperzí, role antioxidantů
  • Oleochemické využití rostlinných olejů v oblasti tenzorů a kosmetiky
  • Změny lipidů za vysokých teplot
  • Antimikrobiální aktivita esterů mastných kyselin s polyoly

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1975-1980 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
  • 1981-1985 PGS, obor Chemie a technologie poživatin
  • 1995 habilitace, obor Chemie a technologie tuků a detergentů
  • 2008 profesor, obor Technologie potravin

Zaměstnání:

  • 1983-1996 VŠCHT, Katedra technologie mléka a tuků; odborný asistent
  • 1996-2008 docent
  • 1997-2021 vedoucí Ústavu mléka, tuků a kosmetiky
  • 2021-nyní profesor na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky

Zahraniční pobyty:

  • 1988 – dvouměsíční pobyt na Katedře katalyzátorů LTI Petrohrad
  • 1988 – 1989 roční pobyt na Ústavu technické chemie a petrochemie RWTH Aachen, Německo
  • 2003 krátkodobý pobyt na University of Alberta, Edmonton, Kanada

Členství v organizacích a další činnosti:

  • Vedoucí editor redakční rady časopisu Czech J.of Food Sciences (od 2014)
  • Člen redakční rady časopisu J.of Food and Nutrition Research
  • Předseda výboru odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii ČSCH

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Bárta, Jan, Veronika Bártová, Markéta Jarošová, Josef Švajner, Pavel Smetana, Jaromír Kadlec, Vladimír Filip, Jan Kyselka, Markéta Berčíková, Zbyněk Zdráhal, Marie Bjelková, and Marcin Kozak. 2021. “Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences.” Foods 10(11). doi: 10.3390/foods10112766.
  • Berčíková, Markéta, Anežka Šimková, Klára Hudecová, Jan Kyselka, Vladimír Filip, and Iveta Hrádková. 2020. “Physical Properties of Structured Fats and Fat Blends Based on the Long Chain Fatty Acids.” Food Biophysics 15(1):143–52. doi: 10.1007/s11483-019-09609-8.
  • Brychova, Veronika, Mélanie Roffet-Salque, Ivan Pavlu, Jan Kyselka, Pavlina Kyjakova, Vladimir Filip, Svetlik Ivo, and Richard P. Evershed. 2021. “Animal Exploitation and Pottery Use during the Early LBK Phases of the Neolithic Site of Bylany (Czech Republic) Tracked through Lipid Residue Analysis.” Quaternary International 574:91–101. doi: 10.1016/j.quaint.2020.10.045.
  • Filip, Vladimir, Jan Kyselka, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, and Klára Cihelková. 2015. “A Versatile Apparatus for the Bench Scale Bleaching and Deodorisation of Vegetable Oils.” Czech Journal of Food Sciences 33(6):537–44. doi: 10.17221/438/2015-CJFS.
  • Fojt, Jaroslav, Vladimir Filip, and Ludek Joska. 2015. “On the Increasing of Adhesive Strength of Nanotube Layers on Beta Titanium Alloys for Medical Applications.” Applied Surface Science 355:52–58. doi: 10.1016/j.apsusc.2015.07.074.
  • Kosová, M., I. Hrádková, V. Mátlová, D. Kadlec, J. Šmidrkal, and V. Filip. 2015. “Antimicrobial Effect of 4-Hydroxybenzoic Acid Ester with Glycerol.” Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 40(4):436–40. doi: 10.1111/jcpt.12285.
  • Koval, Daniel, Katsiaryna Alishevich, Kateřina Sasínová, Adéla Ramešová, Štěpán Marhons, Tereza Nešporová, Ladislav Čurda, Monika Kumherová, Jan Bárta, Vladimír Filip, and Jan Kyselka. 2022. “Formation of Dihydrophenolic Acids and Aroma-Active Volatile Phenols by New Strains of Limosilactobacillus Fermentum.” European Food Research and Technology 248(2):599–611. doi: 10.1007/s00217-021-03907-7.
  • Kreps, František, Zuzana Burčová, Michal Jablonský, Aleš Ház, Vladimír Frecer, Jan Kyselka, Štefan Schmidt, Igor Šurina, and Vladimír Filip. 2017. “Bioresource of Antioxidant and Potential Medicinal Compounds from Waste Biomass of Spruce.” ACS Sustainable Chemistry and Engineering 5(9):8161–70. doi: 10.1021/acssuschemeng.7b01816.
  • Kreps, František, Jan Kyselka, Zuzana Burčová, Štefan Schmidt, Vladimír Filip, Tibor Dubaj, Peter Gajdoš, and Milan Čertík. 2016. “Synthesis and Analysis of Tocopheryl Quinone and Tocopherol Esters with Fatty Acids in Heated Sunflower Oil.” European Journal of Lipid Science and Technology 118(5):788–802. doi: 10.1002/ejlt.201500218.
  • Kreps, František, Jan Kyselka, Zuzana Burčová, Štefan Schmidt, Aleš Rajchl, Vladimír Filip, Aleš Ház, Michal Jablonský, Alexandra Sládková, and Igor Šurina. 2017. “Influence of Deodorization Temperature on Formation of Tocopherol Esters and Fatty Acids Polymers in Vegetable Oil.” European Journal of Lipid Science and Technology 119(3). doi: 10.1002/ejlt.201600027.
  • Kyselka, Jan, Roman Bleha, Miroslav Dragoun, Kristýna Bialasová, Šárka Horáčková, Martin Schätz, Marcela Sluková, Vladimír Filip, and Andriy Synytsya. 2018. “Antifungal Polyamides of Hydroxycinnamic Acids from Sunflower Bee Pollen.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 66(42):11018–26. doi: 10.1021/acs.jafc.8b03976.
  • Kyselka, Jan, Klára Cihelková, Daise Lopes-Lutz, Josef Chudoba, Tereza Váchalová, Katsiaryna Alishevich, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, Monika Mikolášková, and Vladimír Filip. 2021. “Mechanism Controlling High-Temperature Degradation of Sunflower Oil Triacylglycerols in the Absence of Oxygen.” European Journal of Lipid Science and Technology 123(3). doi: 10.1002/ejlt.202000228.
  • Kyselka, Jan, Tereza Honzíková, Tereza Váchalová, Tereza Jirásková, Katsiaryna Alishevich, Zdeňka Rottnerová, Veronika Brychová, Markéta Berčíková, Iveta Hrádková, and Vladimír Filip. 2019. “Formation of 5α-Sitostan-3-One, 5α-Campestan-3-One, and Steroidal Hydrocarbons in Edible Oils during Catalytic Hydrogenation.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 67(35):9916–25. doi: 10.1021/acs.jafc.9b03054.
  • Kyselka, Jan, Frantisek Kreps, Veronika Matlova, Lucie Pustelnikova, Pavel Ulbrich, Jiri Stetina, Stefan Schmidt, and Vladimir Filip. 2015. “The Effect of Rapeseed Microstructure on the Mechanism of Solution and Diffusion Extraction.” European Food Research and Technology 240(4):853–63. doi: 10.1007/s00217-014-2392-8.
  • Kyselka, Jan, Frantisek Kreps, Volodymyr Skalka, Veronika Matlova, Lucie Pustelnikova, Jaroslav Kolacek, Jiri Stetina, Stefan Schmidt, and Vladimir Filip. 2015. “About the Origin of Asclepic Acid Derived from Crude Homo- and Heterolipids during Successive Solvent Extraction of Rapeseeds.” European Food Research and Technology 240(3):477–87. doi: 10.1007/s00217-014-2346-1.
  • Kyselka, Jan, Kateřina Matějková, Jan Šmidrkal, Markéta Berčíková, Erik Pešek, Beverly Bělková, Vojtěch Ilko, Marek Doležal, and Vladimír Filip. 2018. “Elimination of 3-MCPD Fatty Acid Esters and Glycidyl Esters during Palm Oil Hydrogenation and Wet Fractionation.” European Food Research and Technology 244(11):1887–95. doi: 10.1007/s00217-018-3101-9.
  • Kyselka, Jan, Dobrochna Rabiej, Miroslav Dragoun, František Kreps, Zuzana Burčová, Irena Němečková, Jana Smolová, Marie Bjelková, Aleksandra Szydłowska-Czerniak, Štefan Schmidt, Luděk Šarman, and Vladimír Filip. 2017. “Antioxidant and Antimicrobial Activity of Linseed Lignans and Phenolic Acids.” European Food Research and Technology 243(9):1633–44. doi: 10.1007/s00217-017-2871-9.
  • Kyselka, Jan, Lukas Thomes, Simona Remisova, Miroslav Dragoun, Marketa Bercikova, and Vladimir Filip. 2016. “Preparation of Conjugated Linoleic Acid Enriched Derivatives by Conventional and Biphasic Isomerisation.” Czech Journal of Food Sciences 34(6):511–21. doi: 10.17221/362/2016-CJFS.
  • Matlova, Veronika, Mélanie Roffet-Salque, Ivan Pavlu, Jan Kyselka, Ivona Sedlarova, Vladimir Filip, and Richard P. Evershed. 2017. “Defining Pottery Use and Animal Management at the Neolithic Site of Bylany (Czech Republic).” Journal of Archaeological Science: Reports 14:262–74. doi: 10.1016/j.jasrep.2017.05.028.
  • Plsikova Matejova, Jana, Timea Spakova, Denisa Harvanova, Marek Lacko, Vladimir Filip, Rastislav Sepitka, Istvan Mitro, and Jan Rosocha. 2021. “A Preliminary Study of Combined Detection of COMP, TIMP-1, and MMP-3 in Synovial Fluid: Potential Indicators of Osteoarthritis Progression.” Cartilage 13(2_suppl):1421S-1430S. doi: 10.1177/1947603520946385.
  • Schnitzer, Marek, Radovan Hudák, Peter Sedlačko, Viktória Rajťúková, Alena Findrik Balogová, Jozef Živčák, Tomáš Kula, Jozef Bocko, Miroslav Džupon, Gabriela Ižaríková, Michal Karásek, Vladimír Filip, Eleonóra Ivančová, Matej Šajty, Peter Szedlák, and Andrej Somoš. 2020. “A Comparison of Experimental Compressive Axial Loading Testing with a Numerical Simulation of Topologically Optimized Cervical Implants Made by Selective Laser Melting.” Journal of Biotechnology 322:33–42. doi: 10.1016/j.jbiotec.2020.07.010.
  • Silaghi, Ciprian N., Tamás Ilyés, Vladimir P. Filip, Marius Farcaș, Adriana J. van Ballegooijen, and Alexandra M. Crăciun. 2019. “Vitamin k Dependent Proteins in Kidney Disease.” International Journal of Molecular Sciences 20(7). doi: 10.3390/ijms20071571.
  • Šmidrkal, Jan, Markéta Tesařová, Iveta Hrádková, Markéta Berčíková, Aneta Adamčíková, and Vladimír Filip. 2016. “Mechanism of Formation of 3-Chloropropan-1,2-Diol (3-MCPD) Esters under Conditions of the Vegetable Oil Refining.” Food Chemistry 211:124–29. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.05.039.
  • Smolová, Jana, Irena Němečková, Marcela Klimešová, Zdeněk Švandrlík, Marie Bjelková, Vladimír Filip, and Jan Kyselka. 2017. “Flaxseed Varieties: Composition and Influence on the Growth of Probiotic Microorganisms in Milk.” Czech Journal of Food Sciences 35(1):18–23. doi: 10.17221/356/2016-CJFS.
  • Szydłowska-Czerniak, Aleksandra, Dobrochna Rabiej, Jan Kyselka, Miroslav Dragoun, and Vladimír Filip. 2018. “Antioxidative Effect of Phenolic Acids Octyl Esters on Rapeseed Oil Stability.” Lwt 96:193–98. doi: 10.1016/j.lwt.2018.05.033.
  • Tóth, Štefan, Peter Olexa, Zdenka Hertelyová, Peter Štefanič, Ivan Kopolovets, Peter Berek, Vladimir Filip, Ryan Chakravarty, Monika Široká, and Daniel Pella. 2020. “PCSK9 Concentrations in Different Stages of Subclinical Atherosclerosis and Their Relationship with Inflammation.” Open Chemistry 18(1):1011–19. doi: 10.1515/chem-2020-0147.

Starší vědecké práce:

  • Boodhooa M.V., Kutek T., Filip V., Narine S.S.: The binary phase behavior of 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerol and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerol. Chem Phys Lipids, 154, 7-18 (2008)
  • Piska I., Zárubová M., Loužecký T., Karami H., Filip V.: Properties and crystallization of fat blends. J.of Food Eng., 77, 433-438 (2006).
  • Bartošová E., Špičková Z., Pospíšilová O., Šmidrkal J., Filip V.: The Influence of Fatty Acids and their Derivatives on the Growth of Kluyveromyces, Saccharomyces, and Candida Species. Chimia 59, 732-734 (2005).
  • Šmidrkal J. Červenková R., Filip V.: Sorbitan esters, their preparation, analysis and properties. Eur.J.Lipid Sci.Technol., 106, 851-855 (2004).
  • Filip V., Zárubová M., Piska I., Šmidrkal J.: Fat blends on the base of structural triglycerides. Czech J.Food Sci.22, 76-79 (2004).
  • Pokorná I., Filip V., Šmidrkal J.: Lipid oxidation in margarine emulsions. Czech J.Food Sci.22, 140-143 (2004).
  • Zárubová M., Filip V., Šmidrkal J., Kůtek T., Piska I: The separation of triacylglycerols using unpolar and medium polar capillary columns. Czech J.Food Sci.22, 123-126 (2004).
  • Filip V., Plocková M., Šmidrkal J., Řiháková Z. , Melzoch K., Schmidt Š.: Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness. Food Chemistry 83, 585-593 (2003).
  • Řiháková Z., Filip V., Šmidrkal J.: Antifungal effectiveness of Gfycerol esters with Lauric acid and its dependency on their purity. Adv.Food Sci. 23, 57-62 (2001).
  • Řiháková Z., Plocková M., Filip V., Šmidrkal J.: Antifungal activity of lauric acid derivatives against Aspergillus niger. Europ. Food Res.Technol. 213, 488-490 (2001).
  • Filip V., Šmidrkal J., Štěpánek M.: Effect of structure of defined triglycerides on the chemical properties of fatty bases. OCL – Oléagineux Corps Gras Lipides 8, 45-48 (2001).
  • Filip V., Šmidrkal J., Čmolík J., Schwarz W.: Oxidation stability of margarines with monoacylglycerol type emulgator. Czech.J.Food Sci.18, 146-147 (2000).
  • Řiháková Z., Filip V., Šmidrkal J., Plocková M.: Antimicrobial effect of saccharide esters with lauric acid, Czech J.Food Sci.18, 263-265 (2000)
Aktualizováno: 4.4.2022 17:44, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi