Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo ÚMTS
Nacházíte se: Ústav mléka, tuků a kosmetiky  → Kontakty → Zaměstnanci → doc. Ing. MIlada Plocková, CSc.

doc. Ing. MIlada Plocková, CSc.

plockm (výška 215px)Pracovní skupina: mléko a mikrobiologie

Pedagogické aktivity:

  • Přednášky z Mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky (1986-2011)
    pro magisterský studijní program
  • Přednášky z Mikrobiologie potravin a kosmetiky (2012 - dosud)
    pro magisterský studijní program
  • Vedení laboratoře z Mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky
    (1984-1998) pro magisterský studijní program
  • Přednášky z Technologie mléka (od r. 2001-2008)
    pro bakalářský studijní program
  • Vedení diplomových prací (70 studentů)
  • Vedení doktorských prací (12 studentů, úspěšně obhájilo 9)

Oblasti výzkumu:

  • Antibakteriální a antifungální aktivita bakterií mléčného kvašení (BMK)
  • Stabilita probiotik v různých potravních systémech, enkapsulace probiotik
  • Fenotypizace a genotypizace BMK s ohledem na jejich aktivity důležité pro mlékárenské technologie.
  • Kvantifikace laktobacilů a bifidobakterií ve směsích.
  • Aplikace probiotik v potravních a nepotravních systémech

Vzdělání a zkušenosti:

  • 1972-1977 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
  • 1981-1983 PGS, obor Chemie a technologie poživatin
  • 1998 habilitace, obor Chemie a technologie mléka

Zaměstnání:

  • 1977-1984 asistentka pro vědu a výzkum (VŠCHT, Katedra technologie mléka a tuků)
  • 1984-1998 odborná asistentka (dtto)
  • 1998-dosud docentka (VŠCHT, Ústav mléka, tuků a kosmetiky)

Zahraniční pobyty:

  • 1983-1989 Opakované krátkodobé pobyty na HU Berlin, Německo, Universita v Plovdivu, Bulharsko
  • 1996- krátkodobý pobyt IFR Norwich, UK
  • 1998 krátkodobý pobyt University of Alberta, Canada
  • 2002 krátkodobý pobyt University of Nebraska, Lincoln, USA

Členství v organizacích a další činnosti:

  • Členka Vědecké rady VÚM Praha
  • Členka Českého komitétu IDF
  • Členka redakční rady časopisu Mlékařské listy – zpravodaj
  • Členka redakční rady časopisu Czech Journal of Food Science

Nejvýznamnější publikace od r. 2015:

  • Horackova, S., A. Muhlhansova, and M. Plockova. 2017. “Interaction between Bile Acids and Probiotic Microorganisms.” CHEMICKE LISTY 111(4):246-250 WE-Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Horackova, S., A. Muhlhansova, M. Slukova, V. Schulzova, and M. Plockova. 2015. “Fermentation of Soymilk by Yoghurt and Bifidobacteria Strains.” CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES 33(4):313–19. doi: 10.17221/115/2015-CJFS WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Horackova, S, M. Plockova, and K. Demnerova. 2018. “Importance of Microbial Defence Systems to Bile Salts and Mechanisms of Serum Cholesterol Reduction.” BIOTECHNOLOGY ADVANCES 36(3):682–90. doi: 10.1016/j.biotechadv.2017.12.005 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Horackova, Sarka, Tereza Novakova, Marcela Slukova, Kristina Bialasova, Monika Kumherova, and Milada Plockova. 2018. “Antifungal Activity of Selected Lactobacilli Intended for Sourdough Production.” Applied Food Biotechnology 5(4):213–20. doi: 10.22037/afb.v%vi%i.22173.
  • Horackova, Sarka, Kristina Vesela, Iveta Klojdova, Marketa Bercikova, and Milada Plockova. 2020. “Bile Salt Hydrolase Activity, Growth Characteristics and Surface Properties in Lactobacillus Acidophilus.” European Food Research and Technology 246(8):1627–36. doi: 10.1007/s00217-020-03518-8.
  • Koval, Daniel, Milada Plocková, Jan Kyselka, Pavel Skřivan, Marcela Sluková, and Šárka Horáčková. 2020. “Buckwheat Secondary Metabolites: Potential Antifungal Agents.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 68(42):11631–43. doi: 10.1021/acs.jafc.0c04538.
  • Muhlhansova, A., N. Zhexenbay, A. Kozybayev, S. Horackova, K. Solichova, and M. Plockova. 2016. “QUANTIFICATION OF LACTOBACILLUS HELVETICUS IN A MIXTURE OF LACTIC ACID BACTERIA USING QPCR IN CHEESE.” ACTA ALIMENTARIA 45(4):493–99. doi: 10.1556/066.2016.45.4.5 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Plockova, M. 2021. “Congratulations on the Life Anniversary of Prof. Pavel Jelen, Ph.D., P.Eng., Professor Emeritus of University of Alberta, Edmonton and University of Chemistry and Technology, Prague.” CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES 39(1):1–2. doi: 10.17221/6/2021-CJFS WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Sedlackova, P., S. Horackova, T. G. Shi, M. Kosova, and M. Plockova. 2015. “Two Different Methods for Screening of Bile Salt Hydrolase Activity in Lactobacillus Strains.” CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES 33(1):13–18. doi: 10.17221/299/2014-CJFS WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
  • Vesela, K., M. Kuntherova, I. Klojdova, K. Solichova, S. Horackova, and M. Plockova. 2019. “Selective Culture Medium for the Enumeration of Lactobacillus Plantarum in the Presence of Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Bulgaricus and Streptococcus Thermophilus.” LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 114. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108365 WE  - Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED).
Aktualizováno: 4.4.2022 18:03, Autor: Štěpán Marhons

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit responzivní verzi